Currywok

Wok med quornbitar, lök, morot, broccoli, squash och edamameböner.

Nu ska jag äta upp maten jag har hemma innan jag åker. Under tiden drömmer jag om allt jag kan köpa i Oslo. Lax, kyckling, den bästa fetaosten och massa frukt och grönsaker!

Resultaten

Nu har tidresultaten kommit upp på blodomloppets hemsida. Jag sprang på 51.41 minuter! Jag är supernöjd! Men om jag har förstått det rätt så startar inte tidtagningen förrän efter 200 meter så tiden är alltså på 9.8 km. De 200 första metrarna är de långsammaste eftersom det är så många människor som trängs och försöker komma iväg på samma gång. Nästa gång ska jag ha som mål att klara samma sträcka på under 50 minuter. Jag är fast!

Blodomloppet!

Hela dagen har gått ganska dåligt för mig. Först blev jag tvungen att lämna in cykeln på reparation eftersom jag ramlade med den igår på grund av att bromsarna blev dåliga för några dagar sen. Det visade sig att det var fel på hela navet (kan han ha använt det ordet?) så det kommer kosta 500-600 att fixa. Sen hakade hela datorn upp sig när jag hade bråttom och skulle fixa playlist för ikväll. Jag har dessutom känt mig jävligt seg hela dagen. Vilket i för sig kan bero på att jag sov 11-12 timmar i natt.

Det var inte förrän vi kom till startplatsen och såg alla människor som jag faktiskt började bli taggad att springa. De två första kilometrarna var det bara otroligt trångt och dammigt. Vi sprang på en sandväg så jag har säkert svalt en halvliter sand ungefär. Jag hade jag lite ont i benhinnan den första biten men lyckades glömma bort det efter ett tag. Vid fem kilometer hade det gått 30.04 minuter. Mitt mål från början var att komma i mål på under en timme. Jag blev otroligt taggad av att jag bara behövde springa fyra sekunder snabbare för att nå mitt mål så jag sprang på. Ju mer jag sprang ju bättre tid ville jag ha.

Det slutade med att jag kom in i mål på 53-54 minuter. Tyvärr kan jag inte kolla exakta tiden eftersom sidan har hängt sig men jag är riktigt glad! Nu ska jag springa många fler lopp!

Efteråt hade vi picknick. Vi var tio tjejer så vi fick två matkassar att dela på. Maten var faktiskt bra med bland annat rökt lax och potatissallad.

Fan vad duktiga vi är!

Surdegsbröd!

Nu har jag bakat mitt första surdegsbröd! Jag fick en surdeg av Linnea som jag har matat och igår var det dags att börja bakandet. Surdegen fick jäsa över natten och idag gjorde jag bröd av det. Brödet blev helt okej. Det blev inte så luftigt men heller inte helt kompakt. Nu är jag inspirerad till att göra fler och bli bättre. Det kanske kan bli mitt sommarprojekt.




Surdegsbröd är dessutom nyttigare än vanligt bröd eftersom det innehåller enzymet fytas som bryter ner fytinsyra som annars hämmar upptaget av olika mineralämnen.

Life is good!

Idag har jag legat på en strand och solat med mina fina vänner och igår var vi ute och grillade och firande Anna och Linneas födelsedagar. Jag hoppas verkligen att sommaren är här för att stanna!


Brännbollsyran!

Igår efter tentan (som gick helt okej) startade Brännbollsyran här i Umeå. Det är VM i brännboll och vem som helst får anmäla lag. Vi tävlade med ett klasslag och hette Lag Natalie! Tradition är också att man ska klä ut sig. Vi var utklädda till bönder och såg otroligt snygga ut! Vi fick spela tre matcher och vann en. Men det är vi definitivt nöjda med med tanke på att hälften av alla våra spelare (inklusive mig) knappt kan slå iväg bollen. Det var en riktigt rolig eftermiddag!

Lite senare på kvällen under brännbollsyran samlas alla här i Ålidhem och festar. Alla var ute på gatorna och jag fick världens festivalstämning. I natt ska tydligen gatufesten vara ännu större. Brännbollsyran är kanske Umeås festligaste tillfälle. Jag ser fram emot ikväll!




Nils, Anna, Jytte, jag, Matilda, Sanne, Maja, Nathalie, Emmelie och Simon.

Allt man gör för att inte behöva plugga

Idag har jag tvättat, städat, suttit i solen med Nathalie och Sanne, lagat mat, suttit på balkongen med Lillemor, diskat, städat lite till, duschat och gått till Ica och handlat extremt långsamt. Allt för att inte behöva plugga så fruktansvärt mycket. Trots det har jag varit otroligt rastlös och uttråkad. Imorgon är det dags för tredje tentan. Det fixar jag! Nu ska jag bara se till att få min skönhetssömn först.

Oslo!

I morse bokade jag äntligen en resa till Oslo. Jag flyger härifrån den 8 juni. Jag tänkte åka direkt till Oslo (med mellanlandning i Stockholm) eftersom jag måste börja jobba så snabbt som möjligt. I juli blir det nämligen svårare att få jobb i Oslo. Jag ska stanna där i ungefär en månad, sen kommer jag ha ungefär en månads sommarlov i Norrköping. Jag längtar både till Oslo och sommarlov! Min hjärna behöver en paus från pluggandet.

Här är några gamla bilder från Oslo. Att kolla igenom alla bilder fick mig ändå att inse att det är många platser och personer jag saknar!





Onsdag

Än så länge har det gått ganska bra att plugga. Jag har varvat plugg framför datorn med att plugga med kompisar, sitta ute i solen och så har jag hunnit ha kul också. Vi fick många inläsningsdagar den här gången så jag har inte behövt sitta lika intensivt som dom andra gångerna.

Nyss var jag ute och sprang runt Nydalasjön. Den här gången hittade jag rätt väg så jag kom runt på lite under 47 minuter. Sista kilometern sprang jag lite fortare och det kändes. Det var skönt för benmusklerna var mer slut än vanligt när jag kom fram.

Här är två bilder på sjön som jag tog igår innan vi firade Midsommar med utbytesstudenterna.


Nu ska jag börja tentaplugga!



Kulturnatta

Igår var det Kulturnatta här i Umeå. Hemma i Norrköping heter det Kulturnatten, det är verkligen typiskt norrlänningar att förkorta alla ord. Jag, Nathalie och Sanne var nere på stan. Vi såg en kort föreläsning om mat som medicin. Det var ganska intressant men det mesta visste jag redan. Efter föreläsningen gick vi på stan och köpte falafel/rullpizza, det är skönt att vi inte har sån nyttighetshysteri hela tiden.


På kvällen var jag på middag hos Annika och Hans. Tyvärr hade dom glömt fråga kusinerna om dom hade tid att äta med oss så dom var inte hemma men Martin var där. Det var väldigt god mat och trevligt att träffa dom igen. Efter maten kom Tobias också hem. Vi satt och pratade till 23 och sen gick bussarna väldigt sällan så jag fick låna en cykel.

Nu ska jag börja plugga lite och senare ska jag spela brännboll. Det ska vara en stor brännbollstävling här nästa helg och vi har ett lag. Nu är det bara att lära sig att pricka bollen!

Kostundersökningsmetoder

Wow, jag är redan klar med uppgiften! Jag hade glömt hur roligt det var att skriva inlämningsuppgifter om intressanta ämnen! Den här gången skulle vi låtsas att vi skulle genomföra en kostundersökning på 1000 barn i åldrarna 10-12 år. Vi skulle välja vilken slags kostundersökningsmetod vi ansåg var den bästa och varför. Jag valde en där barna själva skulle skriva upp och fotografera vad de åt och drack.

Nu äter jag nötter och snart ska jag iväg på Bodybalance!

Bananpannkaka

Dagens frukost bestod av bananpannkaka. Det är bara att blanda ungefär en hel mogen banan med ett ägg och steka i lite kokosolja eller smör. Till det hade jag en röra med kesella, björnbär, hallon och resten av bananen. Och så lite hackade vindruvor och kokos på toppen.

NNR på tallriken

Nu är jag "ledig" en vecka framåt. Vi har inga lektioner men jag måste plugga till tentan nästa fredag. Igår fick jag dessutom reda på att vi har en inlämningsuppgift till på måndag som jag (och halva klassen) helt hade glömt bort. Som tur är behöver jag bara skriva en sida så det hinner jag förhoppningsvis göra klar idag.

Det var riktigt kul och intressant igår i skolan. Först gjorde vi uppgiften NNR på tallriken. Min och Linas uppgift var att tillaga en hamburgare + tillbehör för en ganska oaktiv tjej. Tanken var att det var till en tjej som brukade handla på McDonalds men ville göra en hamburgare hemma istället för att spara pengar. Vi fick också i uppgift att jämföra näringsinnehållet mellan de två hamburgarna + tillbehören. Det skillde sig ganska rejält både när det gällde kcal och näringsinnehåll.

De andra grupperna hade andra måltider att laga till olika fiktiva personer. Vi tillagade alla måltider för att vi skulle få en känsla av hur stora portioner olika människor behöver äta. Det var intressant att se hur mycket man faktiskt behöver få i sig för att må bra.

Här är lite bilder på maten vi lagade





På eftermiddagen hade vi seminarium. Vi skulle mest disskutera i grupper så vi satt ute i solen. Man får verkligen passa på att sitta ute när det är fint väder här för idag är det mulet och grått igen.

Godmorgon!


Fil med kesella och björnbär. Nötter, frön, fiberhavregryn, päron och kanel.

Nu väntar en hel dag i skolan. Första uppgiften är att laga en hamburgermåltid!

I know I can

Ikväll har jag varit på middag hos Nathalie. Jag, Anna och Nathalie gjorde en variant av tacos med räkor och fetaost istället för köttfärs. Det blev riktigt gott, middag med vännerna känns verkligen lyx! Efter maten pluggade vi lite till vitamin- och mineralseminariet vi har imorgon. Jag tror faktiskt att jag lärde mig mer under den halvtimmen än vad jag gjort sammanlagt av alla gånger jag har försökt läsa faktan själv. Ibland behöver man verkligen prata högt om det man läser.

Förut idag var jag och sprang runt Nydalasjön. Jag lyckades äntligen ta mig energi till att leta upp sjön och det visade sig att den ligger jättenära. Nu ska jag börja springa där istället. På en skylt såg jag att det är 8,6 km runt sjön men jag lyckades springa fel så jag sprang nog lite längre. Pulsklockan visade 11.2 km men jag tror att jag sprang ca 9-10 km. Det känns bra, jag vet att jag kan!

Plugg

Nu har jag pluggat hela eftermiddagen. Jag har bara två dagar schemalagda den här veckan men under dom dagarna ska jag göra två powerpoint redovisningar (i grupp), laga en hamburgarmåltid, ha vitaminseminarium och ett litet prov. Sen är allt gjort inför tentan och då är det bara att börja plugga inför den. Det känns bra, allt är intressant så det är mest kul att plugga nu.

Tjejkväll

Igår hade vi knytkalas hos Linn. Vi var nio tjejer och alla tog med sig något att äta. Det blev riktigt lyckat med massa god mat. Det är så kul att se vad alla tar med sig eftersom mat och hälsa är ett av våra stora intressen. Det blir lika lyckat varje gång!

Det är kul att de flesta i klassen faktiskt håller ihop. En klass med cirka 90% tjejer kan ju annars kännas ganska riskabelt men det är faktiskt inte så mycket skitsnack som jag trodde att det skulle bli från början.

Efter middagen gick vi ut och dansade på REX. Jag drack bara två shots under kvällen men hade det väldigt kul i alla fall. Det känns skönt att jag faktiskt inte måste dricka för att ha det kul. Dessutom känner jag mig ganska så mycket fräschare idag.



Nu ska jag iväg och spela brännboll!

Umeå i maj

I morse var jag ute och gick en liten promenad så jag passade på att fota hur det ser ut här vädermässigt. Det är några som frågat om vi fortfarande har snö kvar och ja, lite finns det kvar. Sista bilden är tagen på det jag ser från mitt förster, den största snödrivan! Ni förstår att det är svårt att förstå att det är sommar om mindre än en månad va?



Frukt- och nötbröd

Här kommer receptet på brödet jag gjorde tidigare!

2 ½ dl rågmjöl
2 ½ dl rågsikt
1 dl fiberhavregryn
3 msk vetekli
2 tsk bikarbonat
3-4 dl blandade frön, nötter och torkad frukt. Jag hade bland annat: pumpakärnor, solroskärnor, cashewnötter, mandlar, tranbär, russin och psylliumfrön.
5-6 dl filmjölk
2 msk agavesirap, eller vanlig sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torrvaror ordentligt. Tillsätt filmjölken och sirapen. Blanda ihop allt (gärna med en elvisp med degkrokar). Smörj en ugnsform och häll ned smeten. Grädda i ugnen i 45 minuter.


Pilates

Idag är jag äntligen tillräckligt frisk för att kunna träna igen. Runt lunch gick jag på pilates. Det kändes bra, inte för ansträngande men samtidigt ganska bra träning. Jag borde faktiskt gå på det oftare. Jag är dålig på att träna lugnt.

Nu har jag precis bakat ett väldigt enkelt filmjölksbröd med nötter och torkad frukt. Jag fick receptet av Nathalie efter att jag smakat på det hos henne. Jag gjorde lite förändringar men det blev gott! Nästan så gott att man inte kan sluta äta. Jag kan lägga upp receptet sen men nu ska jag ner på stan.

Föreläsning om anorexi

Idag efter skolan var jag och fikade med Sanne och Linnea. På eftermiddagen gick vi på en föreläsning av en tjej som haft anorexi. Det var väldigt intressant och tjejen var duktig. Hon gick bara i tvåan på gymnasiet så det var väldigt modigt av henne att komma till universitetet och föreläsa, speciellt så kort tid efter sin sjukdom. Hon pratade framförallt väldigt mycket om ångesten hon kände till mat.

Det är intressant det där hur alla människor kan ha så olika förhållanden till mat. Något som borde vara så enkelt blir för många någonting svårt. Det är svårt att hitta gränsen för vad som är en rimlig mängd mat, att inte äta för onyttigt men samtidigt inte gå till överdrift och äta för nyttigt. För mig är det viktigaste att maten är god och att den ger mig all den energi och näring kroppen behöver. Jag älskar att äta saker jag vet att min kropp vill ha men jag njuter även av att äta lite onyttigare saker min hjärna vill ha.

Nu sitter jag och äter sallad, både för att det är gott och nyttigt.

Fly away!

Jag känner mig fortfarande lite sjuk. Det är väldigt jobbigt eftersom jag blir så otroligt rastlös av att bara sitta hemma. Men jag är duktig som faktiskt inte har tränat något under de här dagarna. Annars brukar jag ha ganska lätt för att ignorera sjuksymptomen och sen bli ännu sämre. I morgon tror jag däremot att jag kommer vara tillräckligt frisk för att kunna träna lite lugnt igen. Jag läängtar! Jag har kommit på att det typ inte finns någonting annat att göra här..

Förövrigt börjar jag göra upp lite sommarplaner. Jag drömmer mig alltid bort när jag har det tråkigt.

Bilder från Kostbollen

På fredagen när vi kom fram till Göteborg åkte vi direkt till Göteborgs universitet. Där fick vi lunch och sen gå runt på en liten mässa. På mässan var det olika kostrelaterade företag. Vi gick mest runt och tog gratissaker och smakade på det som bjöds. Efter någon timme på mässan var det dags för välkomsttal och föreläsning med Fredrik Paulún.

Paulún snackade lite om hur han såg på mat. Han verkade ha ganska vettiga åsikter. Han pratade tillexempel om att man inte behöver vara allt för strikt. Att man kunde äta lite onyttigt ibland, precis så som jag resonerar. Det enda han inte äter är chips, det är tydligen sjukdom på påse. Haha.


På kvällen hade vi sjukamp och lekte lite med kost- och dietiststudenterna från Uppsala och Göteborg. Sen drog vi ut och festade. Stället var inte världens hetaste, det var massa gymnasiestudenter där men vi hade det kul och dansade massa.


På lördagen hade vi brännbollsturnering mellan de olika skolorna. Umeå hade tema färglatt, men förlorade.


På lördagskvällen var det finsittning. Vi åt den mest fantastiska maten! Till förrät "råkade" jag äta parmaskinka och sen var det lax till huvudrätt. Sittningen var väldigt lyckad med bra underhållning dessutom. Efter maten gick vi ner en trappa och festade.

Maja, Linnea, Emma, Anna, jag och Matilda. Mina klasskompisar som gjorde helgen väldigt lyckad!

Grönsaksjuice

I morse kom jag hem från Göteborg efter att ha suttit på ett tåg i över 12 timmar. Jag känner mig väldigt trött och lite sjuk efter helgen. Det har inte blivit mycket sömn alls de senaste fyra nätterna och idag vaknade jag med ont i halsen. Efter några timmars sömn i min egna säng drog jag och handlade. Sen gjorde jag en grönsaksjuice med ingefära och äpplen. Jag vet inte om det hjälper men jag brukar ju inbillda mig att det gör det. Placebo när det är som bäst.

Morot, rödbeta, ingefära och äpplen

Göteborg

Nu börjar tiden rinna ut för den här Norrköpingsvistelsen. Förutom att ha träffat vänner, mamma och pappa så har jag dessutom hunnit vara lite på landet och träffat mormor, morfar och farfar. Nu är jag boostad med kärlek för ett tag framöver. ♥

Imorgon ska jag åka till Göteborg. Först ska jag ta tåg till Katrineholm, sen tåg till Hallsberg där jag ska hoppa på tåget till Göteborg. Samma tåg mina klasskmpisar redan kommer sitta på. Haha, dom åkte faktiskt från Umeå för bara några minuter sen. Jag kan inte direkt säga att jag är avundsjuk på de andra som kommer sova på tåget i natt!

En riktig MILstolpe!

Tack för ordvitsen Emma!

Idag startade jag dagen med en lång löptur i abborreberg. Mitt mål var att springa en mil och jag klarade det! Först sprang jag en sträcka på 4 kilometer 2 gånger, sen sprang jag en liten runda på 2,5 kilometer. Efter en mil var benen tydligen så trötta att jag snubblade men det var bara att resa sig upp och fortsätta de sista 500 metrarna.  

Jag är glad att jag lyckades. Jag har ingen aning om hur milen ser ut som vi ska springa i Umeå men jag vet att den inte kan vara jobbigare än de första 8 kilometrarna jag sprang idag. Det är väldigt mycket hoppande över rötter, stenar och gegga + en hel del upp och ner men otroligt vackert. Nu ska jag lägga mig på gräsmattan och sola. Lite senare ska jag träffa Emelie på stan!
RSS 2.0