Stressande måndag

I morse var en av de jobbigaste mornarna hittils. Norskarna tycker nämligen att det är smart att döpa vägar till samma saker så jag åkte helt omedvetet till Micheletsvei i helt fel del av Oslo, eller utanför. Jag blev tvungen att ringa Henka och så fick han försöka beskriva hur jag skulle ta mig till den rätta vägen samtidigt som trafiken bullrade omkring mig. Det blev sammanlagt cirka fem buss och trikk byten men jag blev "bara" 1 och en halvtimme sen. Pinsamt men det hade tydligen hänt förut.

Efter jobbet fortsatte jag att söka lite andra jobb och fixade käk och sånt som vanligt. Emelie kom förresten igår! Det är kul med lite omväxling och fler människor att prata med. 

Nu har Henka dragit på första arbetsnatten på hans nya jobb. Spännande! Jag hoppas verkligen han kommer trivas. Samtidigt som det säkert kommer kännas lite tomt när jag ska sova så känns det nu skönt att jag kommer kunna lägga mig tidigt. Det brukar nämligen alltid vara svårare att göra det när Henka sitter uppe längre. Dessutom så kommer han hem lagom tills jag ska gå upp så vi kan äta frukost tillsammans!

Nu ska jag sova snart. Kramar!

Internet!

Idag har vi pratat med vår granne och fått internet! Vi fick hans lösenord och behöver inte ens betala, schysst! Det känns så skönt med internet! Nu kan jag söka fler jobb och dessutom kolla upp vart de jobben jag får ligger.

De senaste två veckorna har jag jobbat på samma dagis. Det har varit kul! Jag lärde känna både barnen och de vuxna ganska bra. Dessutom hann jag lära mig massa namn. Tyvärr behöver de mig inte på måndag men jag har redan fått ett nytt dagis jag ska till. Adecco gav mig även chansen att ta ett uppdrag till någon gång i Juli men jag bestämde mig för att ha is i magen och tacka nej. Jag pratade nämligen med en arbetskompis på dagiset som jobbade för Adecco och bara fick 11 000 per månad. Jag åker därför hellre runt till olika dagis tills jag får ett annat jobb än säger ja till ett långt uppdrag med låg lön. Jag kan ju säkert ändå jobba lika mycket, fast på olika ställen.

Idag har jag varit runt och lämnat mina sista CV:n. Snart ska jag skriva ut fler men imorgon ska jag söka jobb från internet istället, nu när vi har fått det.

Henka har också fixat jobb! Han fick ett långt uppdrag genom Adecco fast det ger mer lön än dagisjobb ger genom dem. Han ska jobba som bagare och mixa olika degar till bröd. Hoppas det går bra och är kul. 

Nu ska jag se vem som vinner Eurovision song contest!

Flytt!

Nu är helgen snart slut. Den har varit ganska bra men jag har gått och väntat på ett samtal om ett eventuellt jobb vilket är väldigt jobbigt! Jag vill veta nu!

Igår lyckades vi faktiskt sola lite i en supermysig park. Det var härligt att ligga och läsa i gräset, snart är sommaren här på riktigt! Idag skulle vi göra ett nytt försök men när vi väl kom ut började det regna så vi cyklade och handlade istället.

Imorgon ska vi flytta till vår nya lägenhet. Det ska bli kul men lite tråkigt eftersom jag trivs så bra här i Bislett. Men vad jag har hört ska det nya området vara minst lika bra. Problemet med den lägenheten är att vi kanske inte har internet. Det kunde tydligen komma ibland men om det inte dyker upp kanske vi fixar det på något annat sätt. Jag vet i alla fall inte om jag kommer kunna uppdatera bloggen så mycket men det märker vi. Kramar!

Working couple

Den här veckan har jag fått ett uppdrag på ett och samma dagis. Det känns skönt att inte behöva åka omkring till olika ställen och vänta på att de ska ringa på morgonen. Tyvärr är det ganska krångligt att åka till dagiset, men själva jobbet i sig är bra så det gör inte så mycket. Jag har fått vara på olika avdelningar än så länge men jag börjar ändå lära mig lite namn vilket alltid känns skönt att kunna. 

Henka jobbar med på. Idag var han examensvakt. Han fick sitta på en stol och inte göra någonting i fem timmar, vad fick han i lön? Runt 150 sek. Men efteråt sa han att det var första och sista gången. Tydligen ett jävligt tråkigt jobb.

Igår var jag på intervju för Deli de Luca och idag ringde de om en andra intervju! Jag ska dit imorgon igen. Jag hoppas verkligen det går bra för jag vill ha det jobbet!

Frukt!

Jag såg att någon skrivit att alllt onyttigt är dyrt i Oslo men det nyttiga däremot är ganska billigt.


Äpplen: 10 nok/kg
Bananer: 10 nok/kg
Vindruvor: 14 nok/kg

Jag är i paradiset!


Sjuttonde mai!

Igår träffade jag Sebbe som nyligen kommit hit. Vi gick först till en Frukt og Grönt affär för att handla lite. Efter det gick vi hem till han, eller de han är inneboende hos. Vi lagade potatis och purjolökssoppa och så kom Agnes med. Det var kos!

Idag har jag och Henka varit och kollat på 17e maj firandet. Det var massa folk i nationaldräkter med flaggor. Redan innan vi gått ut såg jag 5 av 6 med nationaldräkt från vårat fönster. Vi gick först till kungahuset eftersom vi sprang in i Frej som berättade att någon kunglig var där och vinkade, tyvärr kom vi för sent. Efter det gick vi till hamnen och virrade runt på stan och grönland. Trots alla nationaldräkter var nog det häftigaste på hela dagen ett gäng ungdommar som gjorde pyramider och volter. Tyvärr fångade jag inte det på bild men här kommer det andra bilder från idag.


Carl Johan


Jag framför kungahuset


Jag tvingade Henka att posa med killarna i gröna dräkter


Långhelg försvinn!

Jag jobbade aldrig igår men det var lika bra. Jag behövde nämligen en vardag för att förhoppningsvis göra de sista nödvändiga grejerna. Jag cyklade först till Nordea och fixade ett norskt konto. Om jag förstod allt rätt kostade det ingenting. Jag frågade först vad internetbank kostade och sen vad kontot kostade och båda gångerna fick jag svaret att det inte kostade någonting. Konstigt men jävligt bra om det stämmer. Jag fick däremot en tjock hög med papper så jag får väl kolla igenom dem lite. Efter banken åkte jag till Adecco och PVS för att lämna in mina skattekort och timlistor till Adecco. Om allt går som det ska så ska jag få min första lilla lön redan på fredag!

Henka jobbade som flyttgubbe inom ett företag igår. Norrmännen var tydligen så lata som man hört. Fast trots det blev de klara några timmar innan de egentligen skulle. Synd för att jobba fort i det här landet förlorar man konstigt nog pengar på. Men samtidigt behöver vi svenskar bevisa vad vi går för.

Idag vet jag inte vad vi ska göra men jag antar att det blir en cykeltur någonstans. Kan inte alla våra vänner komma hit nu? Jag gillar inte att ha en så här lång helg, det är röd dag på måndag med på grund av 17 maj. Jag vill jobba mer, inte vila hela tiden!

Pictures från Oslo!


Carl Johan


En vanlig uteservering i Oslo


Henka ♥


Me in the sun!


Grönsakswok med jordnötssås


En del av vår lya


Jag väntar på Henka som är på intervju


Där ska jag med springa!


Det var någon tävling vid Bislettstadion, precis där vi bor.


Henka försökte jonglera...


Vår hall


Invigning av cyklarna!


Min fina!


Från ingången till Botanisk hage


Jag ber en solbön, Henka har den andra vanten


Så vackert!


Vi ♥
Flowers

"Söndag"

Idag har jag och Henka haft en vilodag. Jag känner mig lite sjuk så det är tur att vi fick det. Vi sov bort halva dagen men sen gav vi oss faktiskt ut och cyklade. Vi har fått cykelkort nu. Det är kort som man kan använda runt hela Oslo. Man bara scannar det och sen finns det cyklar man kan låna och åka runt med. Sen finns det flera olika speciella cykelställ som man kan lämna tillbaks cyklarna till. Det känns så skönt att äntligen ha fått korten! Nu blir det mindre gående och buss.

Igår firade vi "sjuttonde" maj på dagiset. Det var massa föräldrar med och sen gick vi en promenad allihoppa och bildade ett tåg. Barnen hade massa flaggor och tutor och så vidare. Efter tåget var vi på dagisgården. Föräldrarna hade bakat så det blev en stor buffé med över 15 olika sorters kakor. Det var gott! Men det var svårt att hejda sig och inte bli alltför proppmätt. Vi behövde ju fortfarande kunna passa barnen. 

Efter dagiset var jag på intervju för Deli de Luca, vilket är lite som en kaffekedja/kiosk. Jag trodde det skulle vara vanlig intervju men när jag kom dit visade det sig att det var en gruppintervju. De hade tydligen fått 110 sökare (vilket dom tyckte var väldigt mycket) och behövde därför ha en gruppintervju. Först pratade de lite om företaget och sen fick vi var och en för sig ställa oss inför alla och berätta om oss själva. Det var lite läskigt men gick ganska bra.. Tror jag. Sånt är ju svårt att bedömma när man inte ser sig själv. Om det inte gick bra får jag i alla fall en andra chans den 18. Jag har nämligen sökt massa sånna jobb så jag ska på en till intervju för samma företag.

I morgon ska Henka jobba på lager, eller som flyttgubbe. Det är lite oklart. Han har fått det genom Adecco i alla fall. Det känns bra att han med fått in en fot nu. Jag själv får bara vänta och se om de ringer och behöver mig till något dagis i morgon. Fast jag vet inte ens om några dagis är öppna, det skulle inte det jag var på senast vara i alla fall. Nu tänkte jag ladda upp lite bilder som förhoppningsvis kommer hit sen.

God natt!

Dagis!

Idag och igår har jag jobbat på olika dagis. Både dagarna ringde ett av de tre företagen jag är ringkontakt för. Tyvärr är det företaget jag får minst lön av som ringer. Men dem har tydligen något avtal som gör att de har flest kunder och alltså mer jobb. I morgon ska jag i alla fall vara på samma dagis som igår. Vi ska fira "sjuttonde" maj i förskott då. Vi ska möta upp något annat dagis och sen gå tillbaks till vårt och äta pölse och kakor. Det ska bli spännande! Hoppas någon har nationaldräkt på sig redan då.

Det flyter på bra här. Det är kul att jobba på dagis men jag vill som sagt ha något mer långvarigt. I morgon har jag en intervju för en kioskliknande affär. Tyvärr ska jag jobba då så jag frågade om jag kan få skjuta upp den men har inte fått något svar än. Fast det går nog bra. Hoppas bara de hör av sig snart. Kram!

Walking shoes

Jobbet igår gick bra. Först var vi inne med barnen på förmiddagen. Vi lekte, jag läste högt på norska(!) och så ritade vi. Först fick jag rita hjärta efter hjärta, sen ville en ha en ponny och efter det fick jag rita ponnys efter ponnys. Tyvärr kan jag då inte alls rita så ponnysen såg egentligen väldigt roliga ut men det märkte inte barnen. På eftermiddagen gick vi ut på gården. Som tur var var det soligt och väldigt skönt att vara ute. Det blev en trevlig dag!

Idag har vi gått och gått och gått, över en mil faktiskt. Först skulle Henka på intervju för en matbutik, Kiwi. Den låg ca tre kilomteter bort. Sen skulle vi till en park för att träffa ett svenskt par som också är nya här i Oslo. Henka tog kontakt med killen på likningskontoret. Tydligen ett bra ställe för raggning. Haha, nej men det är schysst att känna lite människor här. I parken var två andra kompisar till dem och några av deras kompisar. Det var trevligt och soligt. Efter ett tag skulle några äta och några köpa mer öl så då började vi gå hemmåt igen. Vid det laget var Henkas fötter riktigt ömma och mina ben var väldigt trötta. Men nu börjar vi faktiskt hitta lite här. De två sista sträckorna gick vi helt utan kartor, fast det blev ju massa omvägar.

Nu har vi käkat kycklingsallad och sovit. Henka sover fortfarande men jag borde dra upp han snart. Annars kommer han väl aldrig kunna somna i natt.

Sov gott!

Intervjuer!

Idag var jag ju som sagt på en inskrivning och en intervju. Allt gick bra så nu är jag ringkontakt för två till företag. Det känns ganska segt att jag bara är ringkontakt men de har lite längre uppdrag med som jag förhoppningsvis kan få. Jag tror i alla fall att jag kommer få jobba mycket. Efter inntervjun på Adecco fick jag nämligen direkt ett uppdrag, precis som efter den första intervjun för PVS. Jag ska jobba på ett dagis från 8.30-16.00 imorgon. Det blir kul! Nu ska jag bara kolla upp vart det ligger och hoppas på att det inte kommer vara allt för jobbigt att ta sig dit.

Idag fixade vi skattekort med. Eller vi gick till Likningskontoret (yes, roligt namn) och ska få papprena hemskickade snart. Jag hoppas på väldigt snart för utan dem måste jag betala 50% i skatt!

Godmorgon!

Allt gick bra igår på dagiset. Det kändes härligt att jobba med barn igen. Dagisjobb i Oslo verkar vara rätt schysst. "Dagisfröknarna" berättade nämligen att det går tre "fröknar" på tio ungar! Och igår var vi faktiskt tre stycken på bara 8 ungar. Det kallar jag bra! Jag vet inte riktigt hur många det är i Sverige men min farbrors fru berättade att det går två dagisfröknar på 20 ungar i Ryssland! Vilken skillnad!

Idag ska jag på en inskrivning och en intervju. Båda är tyvärr ockå som dagisvikarie tjänst. Jag tror dem med handlar om ringkontakter men jag hoppas på att någon ska vara lite mer långvarig. Jag har nämligen kommit på att det säkert kommer vara ganska jobbigt att få ett samtal på morgonen och sedan behöva stressa iväg till ett dagis någonstans i eller utanför stan. Men det är ju i alla fall väldigt bra att ha den möjligheten tills jag får ett fast jobb.

Nu ska jag sminka mig och borsta tänderna :)

Ibland kan jag ha ett sånt härligt flyt..

Intervjun började med att jag fick läsa igenom en liten katalog för oss vikarier. Efter en stund gick vi in i ett annat rum där vi hade en vanlig intervju med frågor och så. I slutet fick jag skriva på ett jobbkontrakt! Men det är inte det bästa. Det bästa är nämligen att precis när jag skulle ta på mig för att gå hem ringde någon. Jag tog därför på mig kläderna lite långsammare och mycket riktigt var det ett dagis som behövde personal. I morgon! Då sa Hilde som intervjuat mig att det var lika bra att jag tog det jobbet. Därför ska jag alltså jobba imorgon. Visserligen var det bara mellan 13-16. Men nu har jag kommit in i systemet! Jag ska jobba på ett småbarnsdagis. Det ska bli så spännande. Jag saknar att vara barnvakt så det kommer nog bli hur kul som helst!

Ha! Nyss ringde en annan dagisförmedling som ville att jag skulle komma och registrera mig! Så om jag inte får tillräckligt med jobb från den ena kan jag kanske få resten från den andra. Men samtidigt när jag jobbar ska jag också fortsätta söka butiksjobb. Fast nu vet jag inte ens om jag vill ha sånt jobb hellre. Vi får se hur det blir. Men jävligt bra att jag har fått jobb efter bara två dagar i Oslo!

Lya!!

Två inlägg på en dag, det måste varit ungefär tre år sen! :P

Men... Vi har hittat en ny lägenhet!! Vi ska flytta in den 24e och den är jättefin! Den ligger i Grunerlökka, eller hur det nu blir på svenska. Det är i alla fall ett trevligt område har vi hört. Det är en tvåa, den kostar 8000 och jag, Henka och Emelie ska dela på den. Vi har den till mitten eller slutet av augusti (vi fick välja själva). Det känns jävligt skönt att ha det avklarat nu. Nu saknas bara den "lilla" faktorn jobb.

Sökt jobb

Idag har vi varit runt på stan och sökt jobb. Jag började med att gå till ett kontor som förmedlar vikarier till bland annat dagis.  Jag fick en intervju!! Imorgon kl 11 ska jag dit. Jag hoppas det går bra så jag får börja jobba. Allt skulle kännas så mycket säkrare då. Det roliga var att när jag kom hem upptäckte jag att jag fått ett mail från dem där de skrev att de skulle kontakta mig om de ville ha en intervju. Men det mailet var skickat innan jag var där så därför fick jag intervjun mycket fortare eftersom jag faktiskt gick till stället.

Annars sökte jag jobb i olika klädaffärer. Det var lite läskigt men gick för det mesta bra. Det enda problemet var när jag blev tvungen att prata med norskor. Då fattade jag ungefär bara hälften av vad de sa. Som tur var var det flest svenskar som jobbade i butikerna. Det känns både konstigt och tryggt.

Vi passade också på att gå och kolla på en lägenhet. Tyvärr var den för liten så det blir nog inte den. Men nu när vi kom hem hade vi fått ett annat svar från en som hade en tvåa så om en halvtimme ska vi dra och kolla på den istället. Hoppas den passar bättre!

Första dagen i nya lyan och Oslo

Nu är vi framme i Oslo. Vi kom igår kväll så vi har hunnit göra oss lite hemmastadda. Lägenheten är inte världens rensate och finaste men helt okej. Vi verkar ha alla nödvändiga grejer som tv, internet och köksutrustning. Jag skulle kunna tänka mig att stanna här hela perioden så det känns lite jobbigt att vi måste hitta ett nytt ställe. 

Idag har vi gått till stan och hem igen. Vi tänkte gå till en annan stadsdel för att kolla på en lägenhet vi kanske ska hyra efter den 24 maj men snubben som har den var inte hemma. Istället råkade vi springa in i en Frukt og grönt butik som Sebbe och Agnes snackat så mycket om. Det är en utländsk affär som bland annat har mycket färsk frukt och grönsaker till låga priser. Där trivdes jag bra! Vi handlade lite tomatsåsingredienser, utländskt bröd, vindruvor och tvål.

Efter första dagen kan jag säga att Oslo verkar vara en jävligt fin stad. Det är massa affärer och restauranger överallt med så det blir nog inte särskilt svårt att fixa jobb. Jag kände mig faktiskt också väldigt peppad att faktiskt söka jobb med när vi gick omkring. Fast den känslan kommer nog försvinna lite imorgon när jag väl ska göra det. Nu ska jag fortsätta söka lite jobb via internet.

Ha det så bra!
RSS 2.0